Tekst: Janne Hansen
Alumnedagen i AGRO og ANIS inkluderede en rundvisning på bioraffineringsanlægget med Uffe Jørgensen. Foto: Janne Hansen.
Da ST besluttede, at alle institutterne for første gang skulle holde alumnedag den 5. april 2018, blev AGRO og ANIS enige om at holde en fælles alumnedag i Foulum for vores tidligere studerende i Agrobiologi og Agro-Environmental Management samt tidligere ph.d.-studerende. Nuværende studerende og ansatte i AGRO og ANIS var også inviteret.
Det viste sig at være en god beslutning – både at væres fælles om dagen og at holde den i Foulum. Trods det, at vores uddannelser kun har været i gang siden 2008, så vi kun begyndte at få de første få alumner i 2011, så var der omkring 80 personer, der havde tilmeldt sig arrangementet. Det var en fin blanding af nuværende og tidligere studerende samt ansatte i vores to institutter.
Studiekammerater genså hinanden, unge og gamle i faget udvekslede erfaringer i pauserne, og foredragene blive lyttet til og ivrigt kommenterede.
De første par indlæg gik på, at tidligere studerende fortalte om deres karriereforløb, siden de dimitterede, med ph.d.-studerende Lone Juul fra AGRO som repræsentant for en, der har valgt forskningsvejen, og Anne Berg Olsen fra Thise Mejeri som repræsentant for en, der har valgt det private erhvervsliv.
Lone Juul delte ud af sine erfaringer som ph.d.-studerende:
Efter en halv time med mulighed for netværking, var det forskernes tur til at fortælle, og det gjorde de seriøst men dog alligevel på slap line og ofte med et glimt i øjet. Denne del af mødet var delt op i to, hvor den ene del gik på at give bud på, hvordan fremtiden vil forme sig, og den anden del drejede sig om nuværende forskning i ANIS og AGRO.
Tre af indlederne tager en snak i pausen. Fra venstre er det Søren O. Petersen, AGRO, Anne Berg Olsen Thise Mejeri, og Klaus Lønne Ingvartsen, ANIS:
Først på banen var de to institutledere Erik Steen Kristensen og Klaus Lønne Ingvartsen fra henholdsvis AGRO og ANIS. De gav deres bud på, hvordan vi kan bidrage til at opnå nogle af FN’s mål vedrørende bæredygtig udvikling og om der er plads til husdyr i fremtiden. Det blev efterfulgt af to indlæg fra Uffe Jørgensen, AGRO, og Søren Krogh Jensen, ANIS, der på inspirerende vis forklarede, hvordan græs kan spille en særdeles interessant rolle i at opfylde klima- og miljømål samtidig med at forsyne både dyr og mennesker med protein.
Jørgen Eriksen og Søren O. Petersen fra AGRO fortalte om kvælstof, vandmiljø og klima, mens fra ANIS bidrog Jan Tind Sørensen med et indlæg om dyrevelfærd og Søren Østergaard med et indlæg om big data og managementsystemer.
Til sidst var der rundvisning i bioraffineringsanlægget og spisning.
Deltagerne roste alumnedagen som et godt initiativ med et godt program, og der var stor interesse i at fortsætte med alumnedage og andre aktiviteter fremover. At der var fokus på landbrug – og kun landbrug – var der glæde over, men også, at mødet gik på tværs af husdyr og agroøkologi. Der var flere gode forslag og kommentarer til mødeformen og –indholdet. Disse vil blive inddraget i evaluering af mødet og planlægning af fremtidige alumneaktiviteter.