Aarhus Universitets segl

Åbent hus i AU Viborg - hvordan kan landbruget sikre fremtidens fødevarer

En verden af spændende oplevelser venter på AU Viborg, når dørenes slås op til åbent hus den 10. juni fra 10-15. Tag børnene og bedsteforældrene under armen og få et enestående indblik i landbrugsforskningens verden.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Lørdag 10. juni 2023,  kl. 10:00 - 15:00

Sted

Blichers Allé 20, 8830 Tjele - Indgang A

Har du lyst til at tage familien ud på tur og hilse på malkekøer, opleve robotter, der selv kører i marken og se droner, der suser igennem luften? Så kom til åbent hus ved AU Viborg, hvor der i dagens anledning er åbent både på Danmarks Kvægforskningscenter, Foulumgård og hovedbygningen på Blichers Allé 20, 8830 Tjele. 

En verden af oplevelser med fokus på en grønnere fremtid

Dagen byder på en masse spændende aktiviteter både ude og inde. Alle tre steder kan I opleve forsøg, der er i gang, og der står forskereó klar til at fortælle om, hvordan de arbejder, og hvad deres forskning går ud på. I kan opleve robotter, droner, køer med hul i maven og meget mere.

I kan sparke dæk på traktorer og opleve, hvordan fremtidens landbrug med selvkørende robotter og solcelleparker ser ud, og bagefter besøge køerne i de store nye staldbygninger. Overalt vil I møde de forskere, der skal være med til at sikre landbrugets grønne omstilling, ikke kun i Danmark men også globalt, så landbruget kan være med til at sikre bæredygtige fødevarer i fremtiden.

Kom og hør om biogasproduktion og hvordan man omsætter gødning og biomasser til energi, hvordan man kan opgradere biogas, og hvilke muligheder der er yderligere for produktion af alternative grønne energiformer (Power2X).

Mens de voksne kan blive klogere på al den spændende forskning, der foregår, er der for de mindste mulighed for at gå på skattejagt, lege biodiversitetsdetektiv og andre sjove aktiviteter.

De unge vil kunne udforske mulighederne for at studere i AU Viborg. Fra 2024 bliver det nemlig muligt at læse veterinærvidenskab, husdyrvidenskab og plante- og fødevarevidenskab. Studerende og undervisere står klar til at vise jer planerne for Aarhus Universitets nye grønne campus, der kommer til at indeholde studieboliger, hestestalde, køkkenhaver og meget mere. 

Transport og parkering

Start dagen ved AU Viborgs hovedbygning på Blichers Allé 20, 8830 Tjele - Indgang A, hvor der er god plads til at parkere. Her kan I høre om de nye uddannelser, se vores ATV og sensorudstyr til måling af jordens beskaffenhed, blive klogere på dyrevelfærd og høre foredrag fra nogle af landets førende klima- og landbrugsforskere.
Det er også her, der er mulighed for at købe mad og drikkevarer.

I behøver ikke bekymre jer om transport rundt til de forskellige lokationer, vi har nemlig sørget for shuttlebusser videre til enten Foulumgaard eller Danmarks Kvægforskningscenter. Transitbusserne kører hele dagen og ofte, så I behøver ikke bil for at komme rundt, der en nemlig begrænset parkering på de andre lokaliteter.

Der vil være skilte ved indkørslerne, hvor det fremgår, hvor man kan parkere. Ligesom det er muligt at få eller medbringe et kort, så man nemmere kan finde rundt på det store område.

Det kan I opleve

 • Besøg vores søde malkekøer - i stalden kan I møde vores forskere Peter Lund, Jens Bech Andersen og Lene Juul Pedersen. De kan fortælle om forsøg med måling af metanproduktion, malkekøer og dyrevelfærd. I kan måske endda møde en af vores fistulerede køer 
 • Mød vores robotter, der til dagligt arbejder i vores marker
 • Oplev vores solcellepark, hvor vi forsker i at kombinere produktion af energi med produktion af fødevarer og grøn biomasse
 • Spark dæk på vores traktorer og specialmaskiner til vores forskellige planteforsøg, når I besøger vores maskinpark
 • Se vores flotte langvarige økologiske markforsøg 
 • Kom og hør om biogasproduktion og hvordan man omsætter gødning og biomasser til energi, hvordan man kan opgradere biogas, og hvilke muligheder der er yderligere for produktion af alternative grønne energiformer (Power2X).
 • Mød Rene Larsen og hans mange droner - hvordan bruger man droner i landbruget?
 • Mød forskere i vores bælgfrugtmark og få svar på, hvorfor vi skal spise flere bælgfrugter, og hvordan vi kan dyrke dem i Danmark
 • Vidste du, at man kan blive dyrlæge i AU Viborg, eller at man kan læse Husdyrvidenskab eller Plante- og fødevarevidenskab herude? Mød studerende og hør meget mere om de nye uddannelser
 • Oplev, hvordan vi med ATV og sensorer kan måle og kortlægge undergrunden
 • Duft til blomsterne og hør biernes summen og nyd biodiversiteten, når Claus Rasmussen fortæller om blomsterstriber og de insekter, der tiltrækkes 
 • Hør om grøn protein ved vores grønne bioraffinaderi
 • Hør foredrag fra nogle af landets førende forskere

Se hele programmet her