Søren Østergaard , Torben Werner Bennedsgaard , Martin Bjerring & Lars Peter Sørensen
Effektiv mastitiskontrol er forudsætning for en rentabel mælkeproduktion, hvor koens fulde potentiale udnyttes til at producere mælk af den højeste kvalitet. Inden for de sidste få år er andelen af danske besætninger med B-streptokokker steget fra 2 % i 2000 til 7 % i 2012. Ca. 90 % af de danske besætninger er inficeret med Staph. aureus. Udviklingen har givet en række nye udfordringer i kontrollen af smitsom mastitis, særligt for store besætninger og besætninger med nye malkesystemer. Trods faldende celletal de seneste år er andelen af køer med smitsomme mastitisbakterier ved analyse af goldkoprøver fortsat over 35% (Bennedsgaard 2014, upublicerede analyser), og 70% af antibiotikaforbruget i besætningerne bruges til behandling af yverinfektioner.
Projektets formål er at undersøge årsagen til den fortsat høje forekomst af smitsomme mastitisbakterier og at opnå ny viden om effektiv kontrol af smitsom mastitis, som udmøntes i anbefalinger og redskaber til at kunne træffe de mest effektive beslutninger på både ko- og besætningsniveau. Dermed forbedres mælkekvalitet og dyrevelfærd, mindskes antibiotikaforbruget og øges indtjeningen for den enkelte besætningsejer.Beskrivelse
01/01-2015 → 31/12-2018
Martin Tang Sørensen , Klaus Lønne Ingvartsen , Leslie Foldager , Torben Larsen , Søren Østergaard , Janne Rothmann Holm & Mogens Agerbo Krogh
01/01-2014 → 31/12-2018
Søren Borchersen , Gert Pedersen Aamand , Jan Lassen , Mogens Sandø Lund , Guosheng Su , Albert Johannes Buitenhuis , Peter Løvendahl , Just Jensen , Morten Kargo , Adam Christian Storm , Line Hjortø & Mogens Larsen
Vi vil udvikle og implementere et avlsredskab der forbedrer fodereffektiviteten i danske malkekvæg. Foderudgifter udgør 70% af de variable omkostninger, og er dermed den største variable udgift for kvæglandmanden. Selv små forbedringer af fodereffektiviteten hos kvæg vil derfor have stor indflydelse på landmandens økonomi. Samtidig vil højere fodereffektivitet betyde mindre metanudledning, som vil være givtigt for miljøet. Genetisk selektion er et stærkt redskab i forhold til at forbedre kvantitative egenskaber som fx fodereffektivitet, da det er kumulativt og vedblivende. En kos gener har samme effekt hver dag og effekten nedarves til næste generation. I dette projekt vil vi udvikle og implementere et selektionsværktøj, der gør det muligt at udvælge køer, som er mere fodereffektive og miljøvenlige. Det gøres ved at anvende data fra forsøgsgårde og kommercielle gårde. Værktøjet bliver udviklet således at både information fra direkte registreringer om foderoptagelse og registreringer fra indikatoregenskaber såsom mælk, udånding, aktivitet og blod indgår som informationskilde. Samtidig udvikles nye biometriske metoder, der kan håndtere denne type data, ligesom den økonomiske værdi af egenskaben og dermed
merudbyttet for landmanden kvantificeres. Overordnet set vil projektet bidrage til en mere ressourceeffektiv fødevaresektor, reducere udledningen af drivhusgasser, øge nordisk avls globale konkurrenceevne og manifestere dets forspring indenfor helhedsorienteret avl. Beskrivelse
01/01-2015 → 31/12-2018
Martin Tang Sørensen , Henrik Callesen , Knud Erik Larsen , Ying Liu & Hanne Skovsgaard Pedersen
Mænds sædkvalitet er blevet forringet gennem de seneste årtier. Dårlig sædkvalitet og andre frugtbarhedsproblemer betyder, at der hvert år gennemføres et stort antal behandlinger for barnløshed. Årsagerne til problemerne kendes ikke, men der er fokus på den udbredte brug af kemikalier med hormonforstyrrende virkning, bl.a. pesticider.
Formålet med projektet er derfor at udvikle metoder, så pesticider og
andre kemikalier kan testes mere effektivt og de farlige tilbageholdes. På længere sigt kan det være med til at bryde det fald, der i øjeblikket ses i sædkvaliteten.Beskrivelse
01/01-2015 → 31/12-2017
Mogens Vestergaard , Peter Lund , Anne Louise Frydendahl Hellwing & Lisbeth Mogensen
Der er et ønske i kvæg- og slagteribranchen om at øge kødproduktionen i Danmark for at styrke eksporten af kød og mindske eksporten af nyfødte kalve til udlandet. Produktionen skal være rentabel, og den største udgiftspost; foderet, skal derfor være billigt og produktionssystemet rationelt. Hos såvel danske som udenlandske kunder og danske myndigheder stilles der imidlertid øgede krav til dokumentation af dyrenes sundhed og produktionens klimapåvirkning, som derfor forventes at få øget betydning som konkurrenceparametre på markedet. Vi har for nærværende kun yderst begrænsede data for klimapåvirkningen ved okse- og kalvekødsproduktion i Danmark, og viden om hvordan belastningen kan reduceres via fodringen.
Projektets formål er at fastlægge konsekvenserne af at anvende en billig fodring af slagtekalve og ungtyre baseret dels på hjemmeavlet foder og dels på alternative billige fodermidler fremfor traditionelt indkøbt pelleteret kraftfoder på dyrenes sundhed, produktivitet, slagtekvalitet og klimapåvirkning samt på totaløkonomien.
Effekten på kort sigt bliver dokumentation af forskellige fodringers betydning på væsentlige produktionsparametre til brug i markedsføring af den danske slagtekalve- og ungtyreproduktion på eksport- og hjemmemarked. På det mellemlange sigt vil det betyde opretholdelse og udvidelse af den danske kødproduktion med arbejde for primær- og følgeerhverv. På langt sigt kan resultaterne anvendes til dokumentation af slagtekalve- og ungtyreproduktionen på en objektiv faglig måde mht. krav til DE, klimapåvirkning og dyrevelfærd.
Projektets formål er at fastlægge konsekvenserne af at anvende en billig fodring af slagtekalve og ungtyre baseret dels på hjemmeavlet foder og dels på alternative billige fodermidler fremfor traditionelt indkøbt pelleteret kraftfoder på dyrenes sundhed, produktivitet, slagtekvalitet og klimapåvirkning samt på totaløkonomien.Beskrivelse
01/01-2014 → 31/12-2016
Troels Kristensen , Lisbeth Mogensen , Jakob Sehested , Mogens Vestergaard , Martin Tang Sørensen , Martin Riis Weisbjerg , Henrik Callesen , Grith Mortensen , Morten Kargo , Peter T. Thomsen , Lotte Bach Larsen , Kristen Sejrsen , Jesper Overgård Lehmann & Charlotte Gaillard
01/01-2012 → 31/12-2016
Peter Lund , Adam Christian Storm , Mogens Larsen , Martin Riis Weisbjerg , Anne Louise Frydendahl Hellwing , Jakob Sehested & Troels Kristensen
Tilskudsfoder udgør en betydelig del af rationen hos den højtydende malkeko, men fodring med meget høje niveauer af tilskudsfoder er udfordrende for produktionseffektiviteten og dyrets sundhed. Den potentielt negative effekt af meget høje niveauer af tilskudsfoder er klassisk blevet henholdt til et højt indhold af stivelse, men det er projektets hypotese, at denne negative effekt også kan henføres til effekten af tilskudsfoderets fysiske struktur på nedbrydning og omsætning i formaverne.
Projektets formål er at undersøge de fysiologiske og fysiske mekanismer ved omsætning i vommen af væske og partikler fra tilskudsfoder, og på baggrund heraf anvise nye strategier for fodring, som muliggør et højere foderniveau uden at det kompromitterer dyrets sundhed. Projektet vil have særlig fokus på de udfordringer som findes i AMS besætninger mht. balance mellem fodertildeling og malkefrekvens ved at undersøge fodermidler, som kan fungere som lokkemidler ved udfodring i robotten.
Projektets basis er en serie af intensive ernæringsfysiologiske undersøgelser. På baggrund af resultaterne fra de indledende intensive undersøgelser udføres der produktionsforsøg under kontrollerede forhold med et større antal dyr, og projektet afsluttes med udvikling og demonstration i praksis baseret på den nye viden om pelleteret tilskudsfoder og lokkemidler i AMS besætninger.
Finansiering: MælkeafgiftsfondenBeskrivelse
01/01-2012 → 31/12-2016
Mogens Vestergaard , Torben Larsen , Peter Sørensen & Emøke Bendixen
01/01-2011 → 31/12-2016
Adam Christian Storm , Martin Bjerring , Lene Munksgaard , Klaus Lønne Ingvartsen , Chris Knight , Carsten Berthelsen , Jens Balslev Clausen , Ilias Kyriazakis , Ivan Andonovic , Nicolas Friggens , Paolo Berzaghi , David Roberts , Rupert Bruckmaier & Riona Sayers
II. Objectives
The overall objective is the development of a blueprint for a set of practical, precision ICT- and robotic-based technologies that will assist in the sustainable and responsible management of dairy production units. By having a number of partners with unique skills and access to various types of dairy unit, we aim to produce technologies that will be relevant to large producers but also to small, family units. Our technologies will monitor animals and their environment, detect deviations from the normal state and either respond automatically to restore the normal state or issue an alert to husbandry staff. The project will focus on the most important wellbeing and productivity issues within dairy production, and it will advance monitoring and diagnosis capability from clinical states (mastitis, for instance) to sub-clinical states (lameness, for instance). The specific objectives are:
• To develop robust accelerometer-based technologies for sensing of feeding activity and locomotion in individual dairy cows, and determine their utility for early detection of off-feed situations and lameness
• To develop robust technologies for sampling of biomarkers related to wellbeing in cows that are amenable to subsequent automation
• To develop milk metabolomics analysis capable of detecting sub-acute ruminal acidosis
• To develop implementable, integrated sensor-based systems providing decision support tools for on-farm use. Two interlinked approaches will be taken to achieve this:
• To develop generic, real-time methods for efficient filtration, extraction and re-combination of information from diverse sensors to provide robust biological indicators.
• To develop tailored integrated solutions providing on-farm tools for monitoring nutritional status (digestive well-being, energy efficiency, etc.) and health status
III. Methods and proposed work plan, including work packages, deliverables, milestones and timetable (Gannt chart)
The basic means of achieving the objectives will be through a process of focused and significant advancement of two existing state of the art technologies, which are already in our possession (Herd Navigator milk metabolomics and Silent Herdsman accelerometer collars), in combination with development of automated biomarker sampling technologies. We will integrate these technologies using advanced teleonomic modeling to construct Decision Support Tools. To help us achieve our targets, in addition to the broad range of expertises present within the consortium, we also have access to academic and technological input from a number of collaborators, including several SMEs, who are our partners in a larger consortium. For instance, advice regarding automated NIR feed analysis will be available from UNIPD, whilst the Austrian SME 3
SmaXtec will provide advice regarding rumen pH sensing technology to support development of milk metabolomics. The work plan will involve animal scientists, engineers, veterinarians and computer scientists. The work plan comprises a total of ten Tasks, four of which are at the level of biological sensing (T.S.x), four at the level of teleonomic modeling (T.T.x) and two at the level of on-farm implementation (T.I.1). The first eight tasks will be accomplished within a two year timeframe, with the implementation tasks continuing into year 3.Beskrivelse
01/04-2013 → 31/03-2016
Mogens Vestergaard , Morten Kargo , Jan Lassen , Søren Østergaard , Margrethe Therkildsen , Per Spleth , Kevin Byskov & Line Hjortø
Det overordnede formål med projektet er at bidrage til en lønsom oksekødsproduktion i Danmark, således at eksport af småkalve eller aflivning af disse minimeres, trods de ændrede økonomiske forudsætninger oksekødsektoren udsættes for ved et bortfald af EU-tilskud. Projektets indhold har elementer, som virker på både kort og langt sigt. Effekten vil på kort sigt være en optimering af strategierne for produktion af krydsningskalve, og dermed en forøget produktion af krydsningskalve med et potentiale på en merindtægt på 80 millioner kr. årligt til primærproducenterne. På længere sigt vil kødproduktionsegenskaberne hos både slagtekalve og slagtekøer kunne øges ved anvendelse af de forventeligt positive avlsmæssige sammenhænge imellem kødproduktionsegenskaber og funktionelle egenskaber. Nytteeffekten skabes ved den nye information om produktion af krydsningskalve, som skabes i projektets forsøgsdel, kædet sammen med optimering af allerede eksisterende viden og nye optimeringsredskaber på området. Disse informationer skrives sammen i en brugermanual for anvendelse af kødkvægssæd i malkekvægsbesætninger. Effekten på det lange sigt opnås ved, at de genetiske sammenhænge imellem kødproduktionsegenskaber beregnes, da det er forudsætningen for, at kødproduktionsegenskaberne kan anvendes som informationsegenskaber for de funktionelle egenskaber.Beskrivelse
01/01-2013 → 31/12-2015
Lars Peter Sørensen , Peter Løvendahl , Per Madsen & Martin Bjerring
Formålet er at udvikle nye egenskaber til forbedring af avlen for større naturlig resistens mod
yverinfektioner hos malkekvæg. De nye egenskaber baseres på daglige automatiske målinger af
celletal i forbindelse med malkning fra både malkerobotter og traditionelle malkeanlæg. Målingerne
bruges som input i en biologisk model, der kan bestemme, om en ko har en yverinfektion eller er
på vej til at få det. Det er output fra denne model, der danner grundlaget for de nye egenskaber.
Hypotesen er, at disse egenskaber er forbundet med betydelig mindre målefejl end de egenskaber,
der pt. anvendes i avlen for forbedret yversundhed. Endvidere vil moderne DNA analyser af
mælkeprøver blive brugt til at verificere output fra den biologiske model – har en ko en infektion,
når modellen siger den har? Det undersøges også, hvorvidt de nye egenskaber udviser genetisk
variation, der er en betingelse for at bruge dem i et avlsprogram, og om de er genetisk forskellige
fra de nuværende egenskaber. Endelig skal der udvikles nye genetiske modeller, der kan håndtere
de nye egenskaber. Her vil der blive brugt både en traditionel model baseret på
afstamningsinformation og en moderne DNA-markør baseret model, der kan forudsige avlsværdier
for yversundhed på et tidligere tidspunkt og med større sikkerhed end den traditionelle model. Et
succesfuldt projekt kan betyde mindre sygdom i de danske kvægbesætninger, hvilket øger
indtjeningen, men samtidig nedsætter risikoen for antibiotikarester i mælkenBeskrivelse
01/09-2010 → 13/03-2015
Jakob Sehested , Mogens Vestergaard , Søren Krogh Jensen , Mette Krogh Larsen & Martin Tang Sørensen
Projektet vil skabe viden om udbud, kvalitet og praktisk anvendelighed af de væsentligste biprodukter ved at: a) gennemføre en vidensyntese der samler praktisk og teoretisk viden om biprodukterne og definerer standarder for kvaliteten; b) analysere variationen i biprodukternes kvalitet fra forskellige partier hos producenter af biprodukterne og igen hos mælkeproducenten; c) gennemføre forsøg med varierende kvaliteter og niveauer af glycerol og bærme til malkekøer; d) formidle projektets resultater til praksis. Projektet omfatter en række partnere indenfor forskning (AU og SLU), udvikling (AgroTech), rådgivning (VFL, Kvæg), foderindustrien (DLG), mejeriindustrien (Arla-Foods), samt Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC). Der ud over vil der blive samarbejdet med private mælkeproducenter, producenter af biprodukter, samt andre relevante aktører på området.
Beskrivelse
01/01-2012 → 31/12-2014
Mogens Vestergaard , Lars Wiking , Jaap Boes , Henrik Martinussen & Henrik Læssøe Martin
Der er behov for en intensiveret indsats for at sikre overlevelse og sundhed blandt småkalve. På trods af flere års arbejde med at reducere kalvedødeligheden ligger denne fortsat væsentlig over erhvervets målsætning. Dette projekt vil fokusere på en række forskellige aktiviteter specielt omkring fodring og fodringsmanagement, der kan bidrage til en bedre sundhed og overlevelse blandt kalvene, der sikrer robuste kalve til både mælkeproducent og slagtekalveproducentBeskrivelse
01/01-2013 → 31/12-2014
John Erik Hermansen , Mogens Vestergaard , Helle Risdahl Juul-Madsen , Sanna Steenfeldt , Margrethe Therkildsen , Søren Krogh Jensen , Anne Grete Kongsted , Athanasios Krystallis Krontalis , Ricarda Margarete Engberg , Jan Værum Nørgaard , Charlotte Lauridsen & Werner Zollitsch
With the aim to increase the production and market share of organic meat (pork, poultry and young beef), an integrated research and development effort will take place along the food chain (primary production, product development and marketing). The hypothesis is that this product segment is presently underdeveloped due to incompatibility between production costs/consumer prices and the experienced quality of the products, and that this incompatibility primarily should be overcome by adding quality in a broad sense to the organic meat products. Among the immaterial qualities are that the animals are healthy as well as robust, are free-ranged, and is more integrated in the land use (relying to a large extent on on-farm resources) than actually present. In the project these qualities are investigated, while at the same time focusing on appearance, new cuts, taste and technological quality of the final product, including consumer perceptions and preferences. Specifically we will investigate how much foraging can contribute to the nutritional needs for pigs and poultry and its interaction with genotype, age at slaughter and product quality, how the quality of the sward and genotype affect product quality in young intact bulls, how the free range impact upon animal robustness, how marketing strategies can be formed complying with consumer perceptions, and how such production strategies support a profitable high-value production along with environmental benefits. This is expected to stimulate to more diversified meat products, a higher total organic meat production and consequently a higher organic share of total meat consumption. Beskrivelse
01/01-2011 → 30/06-2014
Mogens Vestergaard , Charlotte Stentoft Nielsen , Søren Krogh Jensen , Mogens Larsen , Niels Bastian Kristensen , Chris K Reynolds & Jon M Moorby
Hovedindhold i projektet: En udredning af basale fysiologiske og mikrobiologiske årsager til kvægs lave kvælstofudnyttelse viser, at et af de fundamentale problemer består i, at der ved den mikrobielle omsætning af foderet i kvægets formaver dannes mikrobielle nukleinsyrer (indlejres i DNA og RNA), der udskilles i urinen primært som allantoin. En mindre del af de omsatte puriner udskilles som urinsyre og bestemmelse af urinsyre i mælk vil blive undersøgt som en potentiel biomarkør for den mikrobielle proteinsyntese i vommen og/eller markør for mælkekirtlens funktion og næringsstofforsyning. Projektet vil også afklare hvilke fodrings, management og genetiske faktorer, der har betydning for nedbrydning af de purin- og pyrimidinbaser, der tilføres tyndtarmen. Der arbejdes med udredning af faktorer vedrørende tarmfordøjelse samt nedbrydning af purin- og pyrimidinbaser i såvel tarmvæv som lever. Der anvendes blod og mælkeprøver fra højtydende malkekøer, der i forsøg er fodret med henblik på at forbedre kvælstofomsætningen. Målet er at finde nye veje til forbedring af kvælstofudnyttelsen hos kvæg, uden at det kompromitterer ydelse, sundhed eller produktkvalitet samt udvikle in line metoder baseret på måling af urinsyre til monitering af malkekøers kvælstofudnyttelse og/eller ernæringsstatus. En realistisk forbedring af malkekoens kvælstofudnyttelse med ca. 2 procentenheder vil mindske kvælstofudskillelsen per kg produceret mælk tilsvarende.Beskrivelse
01/01-2011 → 31/12-2013
Steffen Werner Hansen , Jens Malmkvist & Birthe Marie Damgaard
Finansiering: Projektet er finansieret af Pelsdyrafgiftsfonden med 547.500 kr. + 20 % OHBeskrivelse
01/01-2011 → 31/12-2012
Lene Munksgaard , Betina Amdisen Røjen , Birthe Marie Damgaard , Martin Riis Weisbjerg , Niels Bastian Kristensen , Vibeke Bjerre-Harpøth , Mogens Larsen & Mette S Herskin
Perioden omkring kælvning er en meget krævende periode for både ko og kalv, og langt størstedelen af produktion sygdommene forekommer i perioden omkring kælvning, ligesom dødeligheden er størst i denne periode. En lang række af de faktorer (f.eks. gulvtype og fodring), som er relateret til produktions sygdomme er også relateret til velfærd også hos det raske dyr. Der er derfor et stort behov for afklaring af en række centrale biologiske problemstillinger omkring fodring, management og opstaldning. Målet med nærværende projekt er udvikling af et bedre biologisk grundlag for at optimere fodring, opstaldning og management i goldperioden og tidlig laktation(ko) og tidligt i livet (kalv) med henblik på at opnå bedre sundhed, velfærd og produktion, og dermed øge danske mælkeproducenters konkurrenceevne.Beskrivelse
01/07-2010 → 31/12-2012
Birthe Marie Damgaard , Mette Skou Hedemann , Helle Nygaard Lærke , Søren Krogh Jensen & Karin Hjelholt Jensen
Projektet er finansieret af Pelsdyrafgiftsfonden med 1.079.167 kr. + 20 % OH.
Beskrivelse
02/01-2007 → 31/12-2011
Christian Würtz Heegaard , Kristen Sejrsen , Lars Hellgren , Christian Mølgaard & Torben Ellebæk Petersen
The Danish Council for Strategic Research. J. nr. 2101-07-0094.Beskrivelse
01/01-2008 → 31/12-2010