Aarhus Universitets segl

ANIMALAW -An interdisciplinary study of Danish animal welfare offences in animal transport - legal, veterinary and anthropological perspectives

Projektets formål og baggrund
Vores syn på dyr ændres over tid. I dag opfattes kæledyr i stigende grad som familiemedlemmer, mens mange mennesker ikke har kontakt til de dyr, der udgør grundlaget for vores animalske fødevarer. Omfanget af viden om dyrs emotionelle kapacitet er øget betydeligt i de senere år. Denne vidensudbygning har fokuseret på dyrenes evner til at gennemleve negative emotionelle tilstande såsom smerte og lidelse, tilstande der er helt centrale i meget lovgivning omhandlende beskyttelse af dyr.

Når danske myndigheder behandler overtrædelser af lovgivning vedrørende beskyttelse af dyr, indhentes typisk viden fra dyresagkyndige (dyrlæger), som gennemgår bevismaterialet og vurderer sagens alvorlighed. Siden 1925 er sådan vurdering foretaget af Det Veterinære Sundhedsråd, hvis sagkyndige rolle i denne periode stort set har været uændret

ANIMALAW er det første projekt af sin art, der fokuserer på håndtering af dyrevelfærdsovertrædelser i forbindelse med dyretransport. På trods af 1) den lange tradition for denne juridiske praksis, 2) det høje antal dyr, der hvert år transporteres i og fra Danmark, og 3) den voksende videnskabelige evidens om negative affektive tilstande (såsom smerte og lidelse) hos dyr, er dette område ikke blevet undersøgt før.

Projektets hovedindhold 
Via et unikt samarbejde mellem danske og udenlandske juridiske, antropologiske, biologiske og veterinære forskere kortlægger dette projekt dansk praksis i forbindelse med dyreværnssager omhandlende dyretransport og undersøger hvorvidt denne lever op til nutidens standard mht dyresyn, fagkundskab og retlig transparens.

Projektperiode og offentliggørelse
Projektet starter September 2024 og afsluttes august 2028. Projektets resultater, som forventes at foreligge ved projektets afslutning, offentliggøres på ANIVETS hjemmeside, ved nationale kongresser, i nationale fagtidsskrifter, og vil danne grundlag for artikler i internationale tidsskrifter med peer-review.