Projektets formål og baggrund
Klima- og miljøaftrykket, der er associeret til mælkeproduktionen, skal nedbringes. Udfordringen løses bl.a. ved at øge andelen af flerårige græsmarksafgrøder i sædskiftet, hvorved N-udvaskning og udledning af CO2-ækvivalenter reduceres med samtidig forbedret biodiversitet. Øget andel af græsmarksafgrøder i foderrationen i praksis fordrer dog en markant forbedring af foderværdien. Forædling af sorter med høj fiberfordøjelighed øger foderværdien, hvilket kræver viden om effekt af planternes fiberegenskaber på in vivo fordøjelighed, mælkeproduktion og i særdeleshed metanemission.
Formålet med FIBERMÆLK er at udvikle valide laboratorieanalyser, der via genomisk selektion effektiviserer forædling af sorter med optimale fiberegenskaber og dermed laveste miljø- og klimaaftryk. Dette opnås ved at 1) identificere sorter med høj fiberfordøjelighed, 2) koble viden om disse sorters fiberegenskaber til responser på in vivo fordøjelighed, mælkeproduktion og metanemission, samt 3) bruge denne viden til at fremavle nye sorter og frøblandinger
Projektets aktiviteter
I 2024 udlægges der parceller og marker med græsmarksafgrøder med forskelle i fiberegenskaber bestemmende for foderværdien.
Parcellerne høstes i de efterfølgende to år med henblik på at afdække sæson- og årsvariationen. Indsamlede prøver analyseres for metanproduktionen in vitro og kemisk sammensætning.
Fra markerne høstes græsmarksafgrøderne med henblik på at indgå i et produktionsforsøg og et fistelkoforsøg. Produktionsforsøget undersøger effekten af fiberegenskaberne på foderoptag, mælkeproduktion og metanemission. Fistelkoforsøget undersøger forskellene i nedbrydning og passage af fibre i fordøjelseskanalen, som har afgørende effekt på køers foderoptag, mælkeproduktion og metanemission.
Indsamlede prøver fra parceller og marker samt fodringsforsøg undersøges nærmere for lettilgængelige markører. Markørerne skal bruges til identifikation af egenskaber for cellevægsstrukturer eller -komponenter, der er relateret til høj fordøjelighed og produktionsværdi, og markørerne skal anvendes til at effektivisere forædlingen af nye sorter af græsmarksafgrøder.
Den samlede effekt af øget fiberfordøjelighed af græsmarksafgrøderne værdisættes for DLF, ARLA, mælkeproducenterne samt til nationale opgørelser. Effekten af øget fiberfordøjelighed beregnes for foderudnyttelse, klima og miljø under forskellige scenarier. I scenarierne beregnes produktionsøkonomien og dermed belyses det økonomiske potentiale af de forskellige sorter og forædlingsstrategier.
Græsmarksafgrøderne dyrkes på forskellige lokaliteter i Danmark, mens fodringsforsøgene udføres på Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) ved AU Viborg – Forsøgscenter Foulum.
Projekts udbytte og offentliggørelse
FiberMælk vil afdække effekten af sorter med forskelle i laboratoriebestemt fiberfordøjelighed på udnyttelse af græsmarksafgrøder (relateret til mælkeproduktion, metanemission og in vivo fordøjelighed). Dette vil generere viden om fiberegenskaber bestemmende for foderværdien af netop græsmarksafgrøder, som dernæst kan kobles til valide laboratorieanalyser. Udviklingen af disse laboratorieanalyser effektiviserer selektionen af sorter af græsmarksafgrøder, der har minimalt aftryk på klima og miljø.
Projektets resultater formidles løbende og ved projektets afslutning til landmænd, rådgivere, forskere og øvrige interessenter. Resultaterne, der formidles gennem kongrespræsentationer, nyhedsbreve, møder, sociale medier, markbesøg osv., vil være frit tilgængelige for alle interesserede via nedenstående link.