Aarhus Universitets segl

Kvæg

Foto: Jesper Rais

Generelt

Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) på AU Viborg – Forskningscenter Foulum er en højteknologisk forskningskvægplatform med 260 Holstein-malkekøer samt opdræt. Anlægget rummer moderne faciliteter til forsøgsaktiviteter med malkekøer, kalve og ungdyr.


Faciliteterne omfatter to løsdriftsstalde med computerstyrede foderkasser til individuel registrering af foderoptag, en malkestald med 2x12 SAC side-by-side-anlæg samt en intensivstald med 20 enkeltdyrsbokse til fistulerede køer og fire klimakamre til metanmålinger.
Kalve- og ungdyrstaldene har dybstrøelsesbokse med mulighed for individuel fodring, samt et vejecenter hvor tilvækst kan følges. Derudover rummer anlægget en fleksibel forsøgsstald, der kan tilpasses adfærdsstudier og alternative opstaldningsformer. DKC råder desuden over ca. 70 ha afgræsningsarealer i direkte tilknytning til anlægget, alle med mulighed for vanding og fleksibel indretning til forsøgsbrug.

Forskning og udvikling

Forskningsaktiviteterne fokuserer på bl.a. ernæring, sundhed, adfærd, reproduktion og velfærd med særligt fokus på bæredygtig mælkeproduktion, udnyttelsen af energi og næringsstoffer samt udvikle løsninger, der forbedrer både produktionsøkonomi og dyrevelfærd.


Metanmålinger gennemføres i klimakamre og via GreenFeed-enheder, hvor køernes udåndingsluft analyseres for klimagasudledning. I tilknytning til græsarealerne anvendes mobile GreenFeed-enheder og måleudstyr, som muliggør dataintegration i studier uden for staldene.
Der forskes desuden i foderstrategier, managementsystemer og tekniske løsninger. Anlægget anvendes også til projekter om staldindretning, ventilation og styringssystemer, der kan forbedre produktionsstyringen i kommercielle kvægbrug. Forskningscentret samarbejder tæt med eksterne partnere og har adgang til avancerede laboratoriefaciliteter til analyse af bl.a. foder, blod, urin og vævsprøver.



Se billeder fra DKC:


Tag en video-rundtur på DKC Kom med rundt i alle staldafsnit og hør forskerne fortælle om vores unikke forsøgsfaciliteter til kvæg.

Informationsfolder om DKC


Kontakt

Yderligere oplysninger om faciliteterne og mulighederne for forsknings- og udviklingssamarbejde fås ved direkte henvendelse til: 

Allan Mikkelsen

Driftsleder Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab - Danmarks Kvægforskningscenter

Jens Bech Andersen

Chefkonsulent med personaleledelse Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab - ANIVET Center for dyrefaciliteter (CAF)