Aarhus Universitets segl

Ny professor ved AU Viborg: ”Jeg glæder mig til den energi, der kommer med de studerende”

Søren Alexandersen er nyansat professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Tidligere har han blandt andet været professor ved KU og DTU og Direktør for Statens Veterinære Institut for Virusforskning på Lindholm. Og så var han engang meget tæt på at misse et prestigefyldt forskningsprofessorat, fordi brevet gik tabt i posten.

Foto: Foto: Mette Bjerre

”Hvis vi starter helt fra begyndelsen, var jeg egentlig bare sådan en lille knægt fra Amager, der virkelig gerne ville være dyrlæge.”

Sådan starter Søren Alexandersen, der er ny professor i Virologi, Patologi og Sygdomsmekanismer ved Institut for Husdyr og Veterinærvidenskab, fortællingen om sin rejse henimod der, hvor han sidder i dag - nemlig et kontor på AU Viborg, hvor hans navn har stået på døren siden første september i år. Dyrlæge blev han da også – og noget mere til.

Senest kommer professoren fra en stilling som Faglig Direktør for det Diagnostiske Infektionsberedskab hos Statens Serum Institut; en position med ansvar for et arbejdsområde med omkring 350 ansatte og et budget på over 400 millioner kroner.

Hele verden rundt

Søren Alexandersen har gennem sin knap 42 år lange karriere boet på flere forskellige kontinenter. Men nu har han for første gang bosat sig i Jylland - nærmere bestemt et nedlagt husmandssted omkring 5 minutters kørsel fra AU Viborg.

Både i privaten og på kontoret er han stadigvæk ved at pakke ud og indrette sig; i privaten sammen med sin kone Gitte.

Enkelte personlige genstande er dog kommet på plads. På væggen ved siden af døren hænger der et billede af øen Lindholm, hvor Søren Alexandersen var direktør for Statens Veterinære Institut for Virusforskning i fem år.  

En stor del af sin karriere har han arbejdet med begrebet ”One Health”, der traditionelt set handler om at styrke samarbejdet mellem den human-medicinske og veterinær-medicinske verden og også søger at inddrage miljøet.

Hans forskning har ført ham til USA, England, Canada og senest Australien, som han vendte hjem fra i 2021. Han har været med til at håndtere udbrud af mund- og klovsyge i England og også coronavirus i både Australien og Danmark samt en række andre udbrud hos dyr og mennesker.  

Havde nær misset professorat

De mange flytninger har ikke altid været uden problemer. Faktisk var Søren Alexandersen på et tidspunkt ved at gå glip af et såkaldt forskningsprofessorat fra Forskningspolitisk Råd, fordi et brev forsvandt på vej over Atlanten.

På det tidspunkt sad han i Iowa, hvor en forkortet forskningsrådsbevilling havde gjort, at et forskningsophold, der skulle have varet i fem år, blev forkortet til et enkelt.

”Jeg havde sendt jobansøgninger afsted, både til steder i USA og i Danmark, men hørte ingenting fra Danmark, før den tidligere professor i Veterinær Virologi pludselig ringer og siger: ”Har du ikke tænkt dig at acceptere eller hvad?”, og så gik det pludselig stærkt, for de skulle bruge min femårige forskningsplan morgenen efter,” siger han.

Patologi møder virologi og immunologi

Sådan startede et forskningsprofessorat i virologi – og det på trods af, at Søren Alexandersens kerneområde egentlig er patologien.

Det som den femårige forskningsplan, der var skrevet i huj og hast, handlede om, var at kombinere studier af virus, herunder molekylære studier, med de metoder der normalt anvendes i patologi.

De seneste godt 40 års arbejde har altså bragt ham vidt omkring, og han har således beskæftiget sig med både patologi, virologi, immunologi, molekylær biologi og også epidemiologi.

Ved hans doktordisputats var opponentgruppen derfor også lidt i tvivl om, hvor de skulle placere forskeren i fagfeltet.

”De spurgte, om jeg var patolog, virolog eller immunolog. Og så måtte jeg jo bare sige: ”Alle tre,” siger han og griner.

Glæder sig til at komme i gang

Netop denne bredde i sin faglighed glæder han sig til at bringe i spil i sit nye job på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.

Søren Alexandersen kommer til at undervise i både patologi og virologi på AU Viborgs nye uddannelse i Veterinærmedicin.

”Jeg er meget opmærksom på, at det er dyrlæger, vi uddanner, og ikke virologer eller patologer. Så jeg bruger lang tid på at tilrette undervisningen og finde eksempler, der gør, at det bliver relevant og spændende for netop de studerende, vi skal uddanne” siger han og tilføjer:

”Der er så ufatteligt mange interessante og relevante historier og eksempler at trække på. Jeg kan næsten ikke vente til, vi skal ”rigtigt” i gang”. 

I øjeblikket sidder han og laver undervisningsplaner og forbereder forelæsninger til, når de nye studerende indtager campus i 2024.

”Jeg glæder mig til den energi, der kommer med de studerende. Den der helt særlige summen og stemning, de kommer med. Det skaber et enormt dynamisk miljø,” afslutter han.   

Faktaboks: Søren Alexandersen

Søren Alexandersen er uddannet dyrlæge fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i januar 1982.

Han færdiggjorde sin PhD i december 1985, hvorefter han tidligt i 1986 rejste til Montana, USA for at forske og undervise. Han returnerede til Danmark i 1989 og var der ansat som adjunkt i patologi ved Landbohøjskolen til 1990.

I maj 1990 forsvarede han sin veterinærmedicinske doktorgrad og tog derefter på et forskningsophold ved Iowa State University, USA. I 1991 vendte han tilbage fra USA for at blive forskningsprofessor på KU, og efter tre år i den stilling overtog han stillingen som professor i Veterinær Virologi efter Ebba Lund.

Relativt kort efter, i december 1994 blev han direktør for Statens Veterinære Institut for Virusforskning på Lindholm, hvor han var først i fem år.

Herefter havde han fem år i England som leder af en forskningsgruppe ved The Pirbright Institute, der er verdens referencelaboratorium for mund- og klovesyge.

I 2004 vendte han tilbage til Lindholm som forskningsprofessor i fire år, før han rejste til Canada hvor han brugte syv år som direktør og administrerende direktør for nationale veterinære laboratorier i Winnipeg og Lethbridge.

Herefter arbejdede professoren seks år i Australien som direktør for Geelong Centre for Emerging Infectious Diseases og professor ved Deakin University og ved University Hospital Geelong,

I 2021 kaldte Danmark igen, og Søren Alexandersen takkede ja til en stilling som Faglig Direktør for det Diagnostiske Infektionsberedskab hos Statens Serum Institut.

Der har han været indtil september i år, hvor han startede som ny professor i Virologi, Patologi og Sygdomsmekanismer ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.

Søren Alexandersen er er stadig Affiliate Professor ved Deakin University i Australien og har tidligere også været adjungeret professor i poatologi og i virologi ved KU i sammenlagt 15 år.