Skarp profil i veterinærmedicin og forskningsledelse er ny professor på AU Viborg
Heidi Larsen Enemark er nyudnævnt professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet i Viborg, hvor hun blandt andet skal beskæftige sig med den nye uddannelse i veterinærmedicin, der fra 2024 udbydes på AU Viborg.
Heidi Larsen Enemark kommer fra en stilling som administrerende direktør for regulatoriske forhold og kvalitetssikring hos en biotekstartup i København. Hun er uddannet dyrlæge med en ph.d. i intern veterinærmedicin og parasitologi og startede sin karriere som praktiserende dyrlæge i Vemb i Vestjylland.
Siden tog karrierevejen en drejning i en mere forskningspræget retning, og hun har etableret sig som en fremtrædende skikkelse inden for forskning i veterinærmedicin og parasitologi.
”Jeg har prøvet meget forskelligt i min karriere, og jeg har det også sådan, at der helst skal ske noget – rutiner er kedelige. Derfor er jeg gang på gang vendt tilbage til forskerverdenen, fordi man her har det privilegium, at kan man stille de gode spørgsmål, så er der stor frihed til at gå i den retning, som ens interesse leder en,” siger Heidi Larsen Enemark, professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg.
Et af de mest markante træk ved Heidi Larsen Enemarks forskning er hendes passion for at blive klogere på samspillet mellem dyrs og menneskers sundhed og miljøfaktorer. Som parasitolog har hendes forskningsområder især været de gastro-intestinale og fødevarebårne parasitære zoonoser – altså parasitter, der kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt.
Hendes arbejde og forskning har således afgørende betydning for at beskytte både dyr og mennesker mod potentielt farlige infektionssygdomme, der i disse år spredes med stigende hastighed på grund af klimaforandringer og høj rejseaktivitet.
Ud i verden
Heidi Larsen Enemarks iboende nysgerrighed og trang til ”at der skal ske noget” har ført hende vidt omkring. Fra 2015-2019 var hun således ansat som forskningsprofessor ved Norges Veterinærinstitut, hvor hun blandt andet beskæftigede sig med myndighedsrådgivning og deltog i det veterinære beredskab herunder som leder af det nationale overvågningsprogram for rævens dværgbændelorm, Echinococcus multilocularis. Denne parasit var også årsag til flere ophold på Svalbard i forbindelse med kortlægning af ormens smittespredning i Arktis.
I 2020 drog hun til Grønland, hvor hun fungerede som distriktsdyrlæge for Sydgrønland og var ansvarlig for veterinærfaglige opgaver, rådgivning af Selvstyret (Naalakkersuisut) og bidrog til formuleringen af den veterinære strategi i Grønland.
”Det er jo en kæmpe oplevelse at få lov til at arbejde og forske i et andet land. I Sydgrønland var det ikke bare andre slags dyr, som jeg kom tæt på, men især en helt anden kultur og et miljø, som det i den grad har været en stor oplevelse at stifte bekendtskab med,” siger Heidi Larsen Enemark.
Nysgerrigheden som driver
Det var en blot 8-årig Heidi Larsen Enemark, der besluttede sig for at blive dyrlæge – en drøm, der udsprang af en stor kærlighed til dyr, og som siden udviklede sig til en stor interesse for, hvordan man kan forbedre forholdene for produktionsdyr. Det førte hende ind i parasitologiens fascinerende verden.
”Det er klart nysgerrigheden, der er den drivende kraft hos mig. Det var den, der fik mig til at starte på dyrlægeuddannelsen i sin tid og ledte mig videre over i parasitologien. Nu er jeg rigtigt nysgerrig på, hvad det er for nogle unge mennesker, som kommer ind ad døren hos os næste år, og hvordan vi sammen kan skabe et godt studiemiljø med høj faglighed og trivsel,” siger Heidi Larsen Enemark.
I sin nye rolle som professor på AU Viborg har Heidi Larsen Enemark nemlig en spændende udfordring foran sig. Hun skal være med til at opbygge den nye uddannelse i veterinærmedicin på AU Viborg, som byder de første studerende velkommen til næste år.
Ny uddannelse med pionerånd
Muligheden for at være med til at forme fremtidens uddannelse inden for veterinærmedicin og uddanne den næste generation af dyrlæger og fremtidens forskere var en stor del af grunden til, at AU Viborg trak i hende.
”Der er sådan en pionerstemning omkring de nye uddannelser her på AU Viborg, og det er virkeligt motiverende at være en del af. De nye studerende kommer i de første år til at drage fordel af, at holdene er små i starten. Det betyder, at underviserne kommer til at få meget tæt kontakt til de studerende, og det glæder jeg mig til,” siger hun.
De nye studerende kommer til at boltre sig på helt nye faciliteter i et helt nyt setup, og de kommer til at drage fordel af undervisere med en bred vifte af kompetencer.
”Jeg har selv prøvet og nået meget i min karriere. Nu har jeg det sådan, at det er vildt motiverende at se andre udvikle sig. Det er et privilegium at følge unge menneskers rejse udi deres egne nysgerrige forskningsspørgsmål, og derfor glæder jeg mig rigtigt meget til at følge det første hold i 2024,” siger Heidi Larsen Enemark.