Aarhus Universitets segl

Over 1000 besøgende oplevede banebrydende landbrugsforskning hos AU Viborg

I weekenden blev AU Viborg omdannet til en sandt videnskabelig legeplads, hvor over 1000 gæster blev draget af spændingen ved at udforske forskningens seneste fremskridt inden for landbrug, grøn omstilling og bæredygtige fødevarer.

Foto: Camilla Brodam Galacho
Foto: Camilla Brodam Galacho

Blandt de nyvaskede maskiner på Foulumgaard strålede solen, mens de besøgende blev præsenteret for forskningen omkring kombinationen af solceller og afgrødeproduktion i landbruget. De unge fik muligheden for at flyve med droner eller se den selvkørende robot Robotti i aktion. De mindste besøgende legede insektdetektiver i blomsterstriberne, hvor fuglesang og biernes summen skabte den perfekte soundtrack til dagen. 

På Dansk Kvægforsknings Center åbnede stalddørene sig for de nysgerrige gæster. Nogle havde den heldige oplevelse af at komme helt tæt på de berømte køer med hul i maven, mens andre nød at klappe de søde små kalve, der hvilede sig i skyggen og nød al den opmærksomhed. 

Bio-hvad-for-noget? 

Interessen var stor for den nye teknologi på bioraffinaderiet, især blandt nuværende og tidligere landmænd, mens børn og interesserede voksne kunne studere og afprøve en miniudgave af anlægget og få indsigt i dets funktioner. 

“Hvad bruger man biogas til?” Og “hvordan fungerer et biogasanlæg?” var nogle af de spørgsmål de mange besøgende stillede, når busturen gik forbi AU Viborgs biogasanlægget. 

Uddannelser, foredrag og skattejagt 

Der var også masser af aktiviteter for børnefamilier, herunder en spændende skattejagt, der førte dem rundt på hele AU Viborg. Til de børn, der var for gamle til skattejagt, fik mulighed for at høre om de tre nye uddannelser og forestille sig, hvordan AU Viborgs campus vil se ud, når uddannelserne starter næste sommer. 

For dem med en særlig interesse for forskning var der spændende foredrag af udvalgte forskere hele dagen. Mens de, der ønskede at nyde det gode vejr, kunne købe en grillet pølse eller en is og slappe af i solen. 

Gentager succesen 

Arrangementet var en stor succes, og gæsterne blev mødt af glade og imødekommende medarbejdere fra AU Viborg, der formidlede kompleks forskning på en letforståelig måde. Det var tydeligt, at gæsterne værdsatte den relevante og tilgængelige præsentation af videnskabelige koncepter og ikke mindst forskernes dedikation til at sikre fremtidens fødevaresikkerhed. 

Alt i alt var det åbne hus-arrangement hos AU Viborg en bragende succes, der formåede at tiltrække og engagere et stort antal mennesker. Mangfoldigheden af aktiviteter og den informative viden, der blev præsenteret, gjorde det til en berigende og underholdende oplevelse for alle, der deltog. Derfor er der også planer om at gentage succesen i fremtiden.