Aarhus Universitets segl

Oplev husdyrforskning og landbrugsdyr i øjenhøjde ved AU-Foulum

En verden af spændende oplevelser venter på Aarhus Universitet i Foulum, når dørene slås op til Åbent Landbrug den 17. september fra kl. 10-16. Så tag børnene og bedsteforældrene under armen og få et enestående indblik i husdyrenes og forskernes verden.

Har du lyst til at bruge en dag sammen med familien på at klappe små kalve ved Danmarks Kvægforskningscenter, hilse på smågrisene ved Økohallen eller stå ansigt til ansigt med minkene på Minkfarmen? Så kom til Åbent Landbrug ved AU-Foulum, hvor vi i år holder åbent på tre lokaliteter nemlig Danmarks Kvægforskningscenter, ved Økohallen samt på Minkfarmen.

Dagen byder på en masse spændende aktiviteter både ude og inde. Alle tre steder er der forsøg i gang, og forskerne står klar til at fortælle om, hvordan de arbejder og hvad deres undersøgelser går ud på. Generelt er målet med husdyrforskningen at fremskaffe ny viden om, hvordan vi bedst fodrer dyrene og indretter staldene og udearealerne, så dyrene trives godt; er sunde og raske og belaster miljø og klima mindst muligt.

 

På Danmarks Kvægforskningscenter vil du opleve et højteknologisk kvægbrug, hvor køerne går ind i en malkerobot for at blive malket, og hvor fodertruget bliver styret af en computer, der registrerer hvor meget foder, den enkelte ko får. Du kan høre om det forskningsarbejde, der er aktuelt lige nu samt om de seneste nye resultater inden for staldindretning, fodring og overvågning af køer. Der bliver også mulighed for at besøge de små klappekalve, tage en tur i halmrutsjebanen, besøge trailerudstillingen ”På sporet af vores mad”, løse gårdquizzen samt besøge vores høstmarked, hvor lokale producenter sælger deres varer. Desuden kan du smage produkter fra Arla, og Lions Club står klar til at sælge pølser og kaffe.

 Klappekalvene ved Danmarks Kvægforskningscenter er altid et hit...

 

Ved Økohallen møder du de økologiske søer og smågrise, som går på friland. Her undersøger forskerne, hvor meget foder de udegående dyr har behov for, så de kan udvikle bedre foderblandinger til udendørs økologiske svin. Bag ved Økohallen vil du kunne gå ind og hilse på klappegrisene. Inde i hallen kan du fiske sponsorgaver i den store korngrav, få information om den aktuelle forskning i Foulum og se en demonstration af, hvordan græs kan presses til juice og udnyttes som foderprotein til svin og kyllinger. Desuden kan du få smagsprøver fra Danish Crown og æbler fra AU-Årslev. På marken uden for hallen kan du opleve droner i luften og se de store landbrugsmaskiner.

 

 Søerne ved Økohallen byder velkommen til Åbent Landbrug...

 

På minkfarmen, der ligger lige over for Økohallen, vil der være rundvisning og information om det forskningsarbejde, der foregår med mink. Her har man bl.a. udviklet en metode til at vurdere velfærden hos mink, som er taget i brug i år, og som skal udbredes til hele Europa. Endvidere arbejder forskerne på at finde frem til den bedste fodring samt indretning af bure og redekasser for at sikre de bedste forhold med hensyn til sundhed og trivsel hos både minktæver og deres hvalpe.

 Nysgerrige mink på Minkfarmen ved AU-Foulum...

 

Vi håber at se jer til Åbent Landbrug den 17. september ved AU-Foulum, hvor der venter en spændende og oplevelsesrig dag for både store og små.


Flere oplysninger

Danmarks Kvægforskningscenter
Burrehøjvej 49, 8830 Tjele

Økohallen, Aarhus Universitet, Foulum
Blichers Allé, 8830 Tjele

Minkfarmen, Aarhus Universitet, Foulum
Blichers Allé, 8830 Tjele

Sådan finder du vej til Foulum

Der vil være skilte ved indkørslerne, hvor det fremgår, hvor aktiviteterne finder sted.

Kontakt
Linda Søndergaard Sørensen
Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet
E-mail: Lindas.Sorensen@anis.au.dk