Se eller gense webinar om Bovaer: Bliv opdateret på den seneste forskning
Fredag den 17. januar inviterede DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug til webinar om fodertilsætningsstoffet Bovaer med professor og sektionsleder ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Peter Lund. Se eller gense webinaret her.
Fra januar 2025 er lovkravet om, at konventionelle landmænd med en besætning på over 50 køer, enten skal bruge det metanreducerende fodertilsætningsstof Bovaer i 80 dage om året eller tilskudsfedt 365 dage om året, trådt i kraft.
Siden forslaget blev vedtaget, er der særligt på sociale medier blevet delt en række usande påstande og konspirationsteorier om stoffets virkning og sideeffekter, på trods af, at stoffet er godkendt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Derfor havde DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug fredag den 17. januar 2025 inviteret til webinar om den seneste forskning i fodertilsætningsstoffets effekter, med professor og sektionsleder Peter Lund, der forsker i netop dette.
Nyeste studier
Professor Peter Lund startede webinaret med at forklare, hvordan koens fordøjelsessystem virker, og hvilke processer, der gør, at køer udleder metan.
Han præsenterede derefter en række studier, der viste, at det gennemsnitlige reduktionspotentiale for Bovaer ligger på omkring 27 procent under danske forhold.
Han understregede dog, at gennemsnitsværdien dækker over en betydelig variation i praksis, som det kunne være interessant at undersøge nærmere.
”Tallet dækker over en betydelig variation mellem besætninger og den variation vil vi meget gerne have noget mere viden om, for med mere viden kan vi give bedre bud på, hvordan det virker i den enkelte besætning,” siger han.
Samtidig fortalte han, at der på tværs af studier heller ikke ses en reduktion i foderoptaget.
En af formiddagens mange spørgelystne deltagere spurgte ind til, om fodertilsætningsstoffet har nogen effekt på mælkeydelsen.
”Hvis man bruger Bovaer, giver det en lille bitte smule mindre mælk, men til gengæld bliver indholdet af næringsstoffer som fedt og protein lidt højere. Så hvis man ser på nettogevinsten, altså det, vi kalder energikorrigeret mælk, er der ingen forskel,” forklarer professoren.
Mere viden
Fra politisk side er det besluttet, at der skal igangsættes dybdegående studier af dyrevelfærden i forbindelse med brugen af Bovaer, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er meget litteratur på området.
Som en del af dette starter Aarhus Universitet et stort forskningsprojekt i 2025 under ledelse af professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab Margit Bak Jensen.
Når resultaterne af projektet bliver leveret til myndighederne, bliver de løbende offentliggjort i videnskabelige peer-reviewede artikler og på DCAs hjemmeside.
Læs mere om Bovaer og hvordan det virker i artiklen ”Bovaer: Sådan sænker det køers klimaaftryk” på DCAs hjemmeside.